Φορέας

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ: «ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ»
ΩΣ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΦΟΡΕΑΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Γράφει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δρ Κρίστης Χαράκης

Η συνθετότητα της πνευματικής ανανέωσης καθιστά

ολοένα και πιο αναγκαίο το συστημικό «Δημιουργούν»

να βελτιστοποιεί τη ζωή του κοινωνικού συνόλου.

 

Η Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης» ιδρύθηκε το 2003 ως ένας τελεολογικός φορέας πολιτισμού, με την ευθύνη να χαρτογραφεί την «πνευματική σκυταλοδρομία» της πατρίδας μας, στον ανοικτό ορίζοντα του κάθε Παρόντος (Παρόν – Παρελθόν, Παρόν – Μέλλον).

Από το έτος ίδρυσής της, έδωσε στέγη στον συνειδητοποιημένο λογοτέχνη της Λεμεσού. Οργανωτικά είναι ο ανάδοχος φορέας του έργου των Λεμεσιανών ποιητών και πεζογράφων, αλλά και ένα ανοικτό σύστημα φορέα πνευματικού πολιτισμού της Κύπρου. Ως σύστημα συναρθρώνει ιδέες και λόγο και μαζί με άλλους πολιτιστικούς φορείς της Κύπρου, προσφέρει την ευρύτερη καλλιέργεια και προβολή του χαρακτήρα του νησιού μας.

Βαθυστόχαστος σκοπός της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού: Βασίλης Μιχαηλίδης είναι και το έργο, και η «πρόκληση» της ανάπτυξης του έργου των ανθρώπων των γραμμάτων και του πολιτισμού της Κύπρου. Ο προσδοκώμενος αυτός στόχος μπήκε ήδη σε τροχιές εκτατικής διάστασης, που προβάλλει την πολιτιστική ταυτότητας της Κύπρου, προς στην παγκοσμιότητα του πολιτισμού. Είναι, επίσης, στόχος που κατέστησε ορατή τη διακίνηση της ελεύθερης εκφραστικής παρουσίας των Κυπρίων στον κόσμο, με θέσεις, «στάσεις» και ιδέες, που προάγουν το ανθρωπιστικό και το ελληνογενές λογοτεχνικό στοιχείο του «πνευματικού πολιτισμού» του τόπου μας. Η Κύπρος διαθέτει σημαντικά πολιτιστικά υποδείγματα και σε ιστορία, και σε πνευματικά εργαλεία, και σε δημιουργική έκφραση, που καθιστούν εφικτή την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου εφικτή.

Η Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης» είναι ένας ανάδοχος φορέας πνευματικού πολιτισμού, που αγκαλιάζει και Κύπριους και ξένους δημιουργούς, που ζουν στο νησί μας. Ο «πνευματικός πολιτισμός» είναι στην αντίληψή μας, και ιδέα, και πράξη. Ιδέα, που ασταμάτητα διασφαλίζει την πνευματική ταυτότητα του τόπου μας! Πράξη, που «προκαλεί» τη συνεχή εξέλιξη του προσανατολισμού των δημιουργών μας. Κατά συνέπεια, στη διαδρομή του, εντοπίζεται και η αφαίρεση, και το υπαρκτό γίγνεσθαι, όμως, πάντα στη μεταβλητή του χρόνου.

Η Εταιρεία μας μετατόπισε το κέντρο βάρους της από αναλυτικό σε συνθετικό, δίδοντας μια νέα αντίληψη «περί πνευματικού πολιτισμού», που στηρίζεται σε ολοκληρωμένη, συνθετική και αυξημένη όψη εκτατικών αναοριοθετήσεων, όπου η πνευματική δημιουργία δεν έχει  περιορισμό προς ένα και μόνο είδος λόγου, ή τέχνης. Όλα, και η ποίηση, και η πρόζα, και η μουσική, και το θέατρο, και τα εικαστικά, από κάθε γωνιά του νησιού μας, ενδιαφέρουν ως μορφή «συνθετικού πνευματικού πολιτισμού»· γιατί, ο πνευματικός πολιτισμός μόνο ως «αυτοποιητικό σύνολο» λειτουργικά εκπέμπει τις πολιτιστικές αναδράσεις, από τις οποίες αναπαράγεται η κολυμβήθρα των διαδράσεων των πνευματικών ιδεών και η ώθηση, η ροπή, που προκαλεί το γίγνεσθαι του πολιτισμού.

–   Μ’ αυτά καλωσορίζουμε τον ανιχνευτή των λογοτεχνικών ιστότοπων, τον προσκαλούμε να μπει στον «διάλογο» με τις διάφορες κατηγορίες της ιστοσελίδας μας· κι από τον διάλογο στη διαλεκτική εφαρμογή της σκέψης· κι από τη διαλεκτική των ανατροφοδοτήσεων των ιδεών, μέσω της αμφίδρομης γόνιμης συζήτησης, τον καλωσορίζουμε, να αναπαράγει έργο στον πολιτισμό της ανθρωπότητας.

26 Απριλίου, 2016