ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡΑ ΚΡΙΣΤΗ ΧΑΡΑΚΗ

Slider
20/12/2016
0 Σχόλια
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡΑ ΚΡΙΣΤΗ ΧΑΡΑΚΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

(έτος ίδρυσης 2003)

Γ Ε Ν Ι Κ Η ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ  Σ Υ Ν Ε Λ Ε Υ Σ Η

Απολογισμός του Προέδρου Δρα Κρίστη Χαράκη

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

26 Οκτωβρίου, 2016

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου σας καλωσορίζω στη Γενική και Καταστατική Συνέλευση της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού – «ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ», 2016. Η Γενική Συνέλευση της 28ης Μαρτίου, 2015, ανέδειξε ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο της διετίας 2015 – 2017, την Άντρη Χριστοφίδου-Αντωνιάδου Αντιπρόεδρο, τον Γιώργο Πετούση Α΄ Γραμματέα και τη Μαρία Μαρτίδου-Θεοφάνους Β΄ Γραμματέα, την Ιφιγένεια Μετόχη, Ταμία, και τον Ηρακλή Ερωτοκρίτου Βοηθό Ταμία, και τους Τάσο Αριστοτέλους και Πέτρο Πόρακο Μέλη, με Πρόεδρο τον ομιλούντα.

Φίλες και φίλοι,

***

Προτού ξεκινήσουμε τις εργασίες μας, σάς παρακαλώ να σταθούμε μονόλεπτη σιγή, στη μνήμη της λογοτέχνιδας-εκπαιδευτικού, μέλους της Εταιρείας μας, Έλλης Βενιζέλου! Η Έλλη ήταν μια προσωπικότητα, που κατατάσσεται στους θεμελιωτές του πολιτισμού της πόλης μας. Ξεχώριζε με τη διαλεκτική μεθοδολογία της διδαχής της, ιδιαίτερα στο μάθημα της ιστορίας. Η χαμογελαστή εικόνα της καλοσύνης της, ταυτίζεται  με τις αξίες που δίδαξε!

***

Πριν μπούμε στις αναλύσεις των θεμάτων μας, επιτρέψτε μου, να παρατηρήσω κάποια συνθετικά σημεία που με την ανάλυσή τους, μάς προβληματίζουν, για τη γραμμή πλεύσης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου:

  1. Στη βάση δυο σημαντικών μεταβλητών, τονχρόνο και τη δράση, καταγράψαμε τρεις λειτουργικές αδυναμίες της Εταιρεία μας, ελπίζουμε με υπεύθυνη δράση και αλλαγές να τις αντιμετωπίσουμε· αυτές είναι:

(α) το περιορισμένο ενδιαφέρον δραστηριοποίησης μελών μας, ορατό και σε γενικές συνελεύσεις,

(β) η αναβολή ορισμένων μελών απέναντι στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, χωρίς να σημαίνει ότι απουσιάζουν ευθύνες και από το Διοικητικό Συμβούλιο σε σχέση με τους μηχανισμούς εισπράξεων των συνδρομών,

(γ) το «έλλειμμα» συναδελφικής ενθάρρυνσης μεταξύ μελών, που περιορίζει την ανθρώπινη διάσταση στις σχέσεις μας, περί συνδεσιμότητας, περί συνοχής, περί επικοινωνίας και  περί αλληλεγγύης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απουσία μελών, όταν άλλα μέλη, ή ακόμη – θα έλεγα –και μη μέλη μας, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, παρουσιάζουν το έργο τους. Δυστυχώς το φαινόμενο της αδιαφορίας για την πορεία του πολιτισμού του τόπου μας, ισχύει και σε εκλεγμένους, ή υπεύθυνα διορισμένους λειτουργούς. Ενώ κρατούν μια θέση, ή αποτελούν ένα θεσμό σε αναφορά τα πολιτιστικά πράγματα της Κύπρου, δεν «ανακάλυψαν» ακόμη το μονοπάτι  που οδηγεί στην προώθηση των γραμμάτων και των τεχνών του τόπο μας, αγνοούν τη μαγεία της λέξης «επικοινωνία», παραμένοντας στα κλειστά τους «κάστρα». Στο στάδιο αυτό παραμένουμε με αυτή τη γενική αναφορά.

 

  1. Σαν Διοικητικό Συμβούλιο κρίναμε ότι χρειάζεται αναθεώρηση στο Καταστατικό μας. Μάς χρειάζεται να ανοίξουμε την πόρτα στην «προσδοκία» ενδυνάμωσης του χώρου που αγκαλιάζει τη λογοτεχνία. Ελπίζουμε ότι με κάποιες ρυθμίσεις/ καταστατικές αλλαγές, η Εταιρεία μας θα γίνει πιο ανθρώπινη, πιο αλληλέγγυα και λειτουργικά πιο αποτελεσματική. Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί με τις εισηγήσεις μας, που ακολουθούν στο Τρίτο Μέρος της Συνέλευσης.
  2. Στη διάρκεια της πρώτης διετίας, επί προεδρίας μου, εισάγαμε τον θεσμό των ad hoc Επιτροπών, στη βάση εξειδικευμένων δραστηριοτήτων. Αναφέρομαι ειδικά στη δημιουργία της ιστοσελίδας μας. Η επέκταση του θεσμού των ad hoc Επιτροπών και σε άλλους τομείς, ήτοι του προγραμματισμού δραστηριοτήτων, των μελετών για χρηματοδοτήσεις, του τομέα της έρευνας, των εκδόσεων κλπ., αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά του· είναι εμφανής η διεκπεραίωση κι η αποδοτικότητα ενός έργου, όταν εμπλέκονται πρόσωπα στη βάση του γνωστικού τους αντικειμένου, αυτή είναι η δυναμική των ad hoc επιτροπών. Επίσης, αποδείχθηκε, ότι στις διάφορες ειδικές επιτροπές αλληλουχίας η αιτιώδης σχέση, που εστιάζεται στο γνωστικό ενδιαφέρον των προσώπων είναι καθόλα λειτουργική.
  3. Στην τρέχουσα χρονιά αναζητήσαμε τρόπους ενίσχυσης της Εταιρείας μας. Χρειάζεται νέο αίμα δόκιμων λογοτεχνών στη Λεμεσό, αλλά και λογοτεχνών συμπατριωτών μας, που ζουν στο εξωτερικό. Μελετήσαμε, επίσης, τρόπους να μπει και νεανικό αίμα στην Εταιρεία μας. Η παρουσία νέων, που αγαπούν την ποίηση και τα διάφορα σχήματα της λογοτεχνίας, είναι «στοίχημα προσδοκίας» στον ορίζοντα της πραγματικότητας. Εκτιμώντας τις δυνατότητες των νέων μας, οδηγούμεθα στη δημιουργική πρόοδο αναφορικά με τη διακίνηση του πολιτισμού και τη διεύρυνση της ανθρώπινης βάσης στην Εταιρεία μας. Οδηγηθήκαμε, έτσι, σε κάποιες προτάσεις αναθεώρησης του Καταστατικού, στη βάση της επέκτασης των κατηγοριών μελών, ώστε πέρα από τα Τακτικά Μέλη να μπορούν να εμπλακούν και Αντεπιστέλλοντα Μέλη. Η εισήγησή μας θα δείτε ότι επεκτείνεται και στο θεσμό Επιτίμων Μέλων, σηματοδοτώντας τη χάραξη δρόμου στην προσδοκία.
  4. Αν θέλουμε να κρατήσουμε ενεργά τη θέση μας, ως μια οντότητα ανανεωτικής προόδου στον χώρο του πολιτισμού, τότε αυτή η συνέλευση είναι απαραίτητη, για αυτό καλούμαστε να ανοίξουμε διάλογο μπροστά στην «πρόκληση» μιας πρώτης Αναθεώρησης του Καταστατικού της Εταιρείας μας. Επισημαίνεται ότι, μιλάμε για περιορισμένες αλλαγές δομικού και λειτουργικού περιεχομένου, που ενδυναμώνουν τις θεμελιακές ρήτρες των σκοπών της Εταιρείας.
  5. Επειδή, η πρόταση για καταστατική αλλαγή γίνεται πριν ολοκληρωθεί η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου, ηθικά, «φύσει και θέσει», είναι ορθό να οδηγηθεί η Συνέλευση, είτε σε αρχαιρεσίες, είτε σε επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της προς το Συμβούλιο. Εν κατακλείδι, η σημερινή Γενική Συνέλευση, είτε αποφασίσει την έγκριση, ή τη μη έγκριση της όποιας καταστατικής αλλαγής, θα οδηγηθεί στη διαδικασία αρχαιρεσιών.
  6. Μπροστά σε μια τέτοια τροπή, επιτρέψτε μου να χωρίσω την agenda της Γενικής Συνέλευσης σε τέσσαρα μέρη:
  7. Ο Απολογισμός του Προέδρου,

(α) Το πρόβλημα της γλώσσας μας

(β) Λογοδοσία

  1. Η Οικονομική Έκθεση του Ταμία,
  2. Η Πρόταση για Καταστατικές Αλλαγές και
  3. Αρχαιρεσίες.

 

1α.- ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ

Προτού ακολουθηθεί η πιο πάνω agenda επιτρέψτε μας να παραθέσουμε κάποιες ανησυχίες, με τις οποίες πρέπει να ασχοληθεί – κατά την κρίση μας – το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι σημαντικό να συμπλέουν οι αναδράσεις από την ορατή έκφραση των συνέδρων αναφορικά με το πρόβλημα της γλώσσας μας.

Από το ξεκίνημα του 2013 αναζητήσαμε τρόπους της ανάπτυξης του πολιτισμού μας, την ίδια στιγμή που η πατρίδα μας περνούσε τα «στενά των συμπληγάδων» της οικονομικής κρίσης. Πήραμε θέση απέναντι στην οικονομική κρίση, εντοπίζοντας την πνευματική κρίση, με δημοσιεύσεις, ανακηρύξεις σε έξι γλώσσες και ανακοινώσεις μελετών στον ντόπιο και ξένο περιοδικό τύπο. Έχουμε ανησυχία και λόγο σήμερα, απέναντι στις συμπληγάδες και τις σειρήνες που θέλουν να εκτροχιάσουν την ελληνική γραμματεία από τον μαθησιακό κορμό, στα σχολειά μας.

Η αδιάφορη εποχή απέναντι στην αρχαία γραμματεία προκαλεί κρίση στον πολιτισμό, κρίση στις μνήμες και κρίση στην ιστορία. Βιώνουμε, φίλες και φίλοι, μια πραγματικότητα, όπου οιονεί κλείνουν οι δρόμοι, που οδηγούν προς τα βαθύτερα γνωρίσματα της ελληνικής γραμματείας, της ελληνικής λογοτεχνίας και της ιστορίας, προκειμένου να περάσει η λεγόμενη «φιλελεύθερη πραγματικότητα» της στιγμής, με αποφάσεις ανηλίκων.

Το ξεσπίτωμα της γλωσσικής μνήμης και της διαλεκτικής ιστορίας, οδηγεί νομοτελειακά σε ανωριμότητα τη μελλοντική φυσιογνωμία του λαού μας. Οι λογοτέχνες της Ελλάδας και της Κύπρου, οι καθηγητές και οι λόγιοι έχουν υπόθεση, αλλά πιο πολύ την ευθύνη – άσχετα κομματικών χρωματισμών – να μετρηθεί η έκφρασή τους, στην πλευρά της ιστορίας. Άνθρωπος των γραμμάτων χωρίς θέση απέναντι στον ορατό κίνδυνο που ταλαιπωρεί την ελληνική γραμματεία, αφήνει το μέλλον του εσωτερικού μας πολιτισμού κολοβωμένο. Αν η γλώσσα μας μείνει αθωράκιστη, ο επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός της στιγμής θα πετάξει όχι μόνο την αρχαία γραμματεία εκτός νυμφώνος, αλλά και τον πλούτο του ελληνικού πνεύματος, την «έξιν», που βελτιστοποιεί  τη φύση της ψυχής των νέων μας, «το έχειν», που αναγεννά το Δημιουργούν στη σύγχρονη ελληνική γραμματεία.

Το έλλειμμα από κομμένες ρίζες της γλώσσας μας, προκαλεί ανεπούλωτες πληγές στη γνώση και την πνευματική φυσιογνωμία των Ελλήνων. Μπορεί αυτό να μην ισχύει με άλλα γλωσσικά εργαλεία, ισχύει, όμως στη δημιουργική ελληνική γλώσσα. Η γλώσσα μας στηρίζεται σε λειτουργικές δομές μαθηματικής λογικής και φιλοσοφικής διαλεκτικής. Διαθέτει αναδράσεις από τις πρώτες ρίζες, από τις οποίες τρέφεται η αειφόρος συνδεσιμότητα ενός αρθρωτού χρόνου δημιουργικής πορείας. Η ελληνική γλώσσα εμφανίζει ταυτόχρονα τον καρπό του «Τώρα», στη δημοτική, την καθαρεύουσα, αλλά και τα διάφορα γλωσσικά ιδιώματα να είναι σε συγχρωτισμό με τις πιο βαθιές ρίζες, πίσω στον χρόνο. Αυτή η «συνδεσιμότητα», έστω των «χαλαρών δομικών συζεύξεων» της αρχαίας γραμματείας με τη δημοτική γλώσσα και την ντοπιολαλιά μας, σχηματίζει «το έχειν» του εσωτερικού πολιτισμού των παιδιών μας. Δικαιωματικά τα παιδιά μας κληρονομούν την εξελικτική γνησιότητα του πολιτισμού μας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφαιρεί το δικαίωμα της πολιτιστικής γνώσης από τα παιδιά μας, γιατί οι ρίζες της ελληνικής μας γλώσσας είναι η ταυτότητα της πολιτιστικής ψυχής και η «στάση» ζωής που διατηρεί τη σχέση μας, με τη σοφία των υπολοίπων  λαών της Ευρώπης.

Είναι υποχρέωση της σημερινής γενιάς των λογίων να προστατεύσει το δυναμικό ανατροφοδοτούμενο σύστημα εισροών-εκροών ρίζας-καρπού, ως πρότυπο διδακτικής δομής «ανοικτού συστήματος» στον χρόνο, που καλλιεργεί «έξιν» στους νέους και αναπτύσσει «το κεκτήσθαι νούν», που αναγεννά τις ποιητικές διαλεκτικές «στάσεις» και το δημιουργικό συμπεριφορικό ανάστημα της ελληνικής μας γλώσσας. Η ελληνική γλώσσα δεν είναι “bonsai” που αποκτά ομορφιά σε αβαθείς γλάστρες. Η δημοτική, η καθαρεύουσα, και ιδιαίτερα το κυπριακό, το κρητικό και τ’ άλλα ιδιώματα, όλα, είναι καρποί που τράφηκαν με χυμούς από το ίδιο δέντρο: το δέντρο με τις πιο βαθιές ρίζες ιδεών. Η αρχαία γραμματεία είναι, και ιδέα, και πατρίδα, και ιστορία!

Επιτρέψτε μου να κλείσω αυτή την αρχική του απολογισμού παρένθεση με μια αξιωματική υπόθεση: όσο η αρχαία ελληνική γραμματεία απομονώνεται  από τον μαθησιακό κορμό, τόσο πιο πολύ ο πνευματικός πολιτισμός εγκλωβίζεται σε  χαοτικές οδύσσειες και τόσο πιο πολύ απομακρύνει τον νου από την κριτική και δημιουργική σκέψη και αφυδατώνεται ο πολιτισμός. Ο μειοδότης της σημασίας της ελληνικής γραμματείας, στο όνομα μιας πραγματικότητας του φιλελευθερισμού της στιγμής, θα παραμένει στην ιστορία του πολιτισμού μας άνολβος, ανόσιος, «μικρός» και ανολοκλήρωτος σε ανάστημα ευθύνης.

Και κλείνω, με έναν αναλογικό και προβολικό τρόπο σκέψης, που δανείζομαι από τους στίχους του ποιητή της 9ης Ιουλίου, γιατί η ποιητική του Βασίλη Μιχαηλίδη εμπεριέχει διαλεκτικές αναδράσεις «ισομορφικής ιδιότητας». Η αιωνίως υπάρχουσα ρωμιοσύνη στα λόγια του ποιητή συνιστά ένα όντως θεωρητικό υπόδειγμα μεταφορικής σκέψης, που ερμηνεύει  τη λειτουργικότητα της αει-γεννήτορος ελληνικής γραμματείας, της γλώσσας μας.  Το διαλεκτικό δύστυχο «[…] η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ι-ξηλείψη […]», άσχετα τι ήθελε να διακηρύξει ο ποιητής, χορηγεί προεκτάσεις «ποιητικού θεωρητικού προτύπου» που αγκαλιάζει και την ελληνική γραμματεία.

Με αυτές τις σκέψεις στηρίξαμε σχεδιασμούς ρόλων και επιδράσεων με στόχο να φέρουμε τους νέους πιο κοντά στην ελληνική λογοτεχνία. Είναι για μας παιδαγωγικό στοίχημα ότι, ο δρόμος της αρετής, με την αρχαιοπρεπή έννοια, είναι στρωμένος πάνω στη γλώσσα μας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ/ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ

Η συζήτηση οδήγησε στην απόφαση ότι, η Εταιρεία μας πρέπει να συνεχίσει να παίρνει θέση για τη διατήρηση της γλώσσας μας σε καιρούς κρίσης, ανησυχητικά αντιπνευματικούς.

Μεγάλη η ευθύνη ενώπιον της ιστορίας, αλλά και ενώπιον της νέας γενιάς, πιθανόν έλλειμμα στο γλωσσικό μας εργαλείο και τις δομές του. Η γλώσσα μας αποτελεί το έχειν και τον πολιτισμικό θησαυρό της νέας γενιάς, που δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αφαιρέσει από την ταυτότητα των νέων μας

Βάρος ευθύνης για όλους τους πνευματικούς ανθρώπους να διατηρήσουν αυτή την ιδέα και να εμποτίσουν με αυτήν την πνευματική πανοπλία της νέας γενιάς.

Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του Βασίλη Μιχαηλίδη, που μέσα από την ποίησή του καθορίζει το βάθος των ριζών της ρωμιοσύνης.   

1β.- Η ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2015 – Οκτώβρη 2016

Επιτρέψτε μου να οδηγήσω τη συζήτηση μέσα από τις τελευταίες ανταύγειες του μετά της 28ης Μαρτίου, 2015, έργου και αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, ημερομηνία της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης. Κάποια στοιχεία των πρακτικών – όχι εξ υπαιτιότητας του Γενικού Γραμματέα – δεν κατέστη να ολοκληρωθούν εκτυπωμένα, καθότι,  διαγράφηκαν εκ μαγείας του ιού, που κτυπά τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία των υπολογιστών. Η κλεψύδρα σε σχέση με την μηχανογραφική αναπαραγωγή του υλικού από τη γραμματεία βρέθηκαν σε ασυμφωνία, ο χρόνος έφτασε τα όρια του, και για να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα της Γενικής Συνέλευσης, ο φίλος Γιώργος Πετούσης, μάς τροφοδότησε με αρκετό υλικό συνδυασμένων χειρόγραφων και μηχανογραφημένων σημειώσεων, ξεπερνώντας τον σκόπελο. Επειδή, όμως, είναι πιθανό κάτι να έχει χαθεί στο χαοτικό μέγεθος του κυβερνοχώρου, αν ο οποιοσδήποτε σύνεδρος αισθάνεται κάτι το ελλιπές, παρακαλείτε να διαφωτίσει τη συνέλευση, είτε με ερώτημα, είτε με τοποθέτηση. Πλάι μου, εξάλλου, είναι και το Διοικητικό Συμβούλιο, που ως σύνολο βρίσκεται στη διάθεση των συνέδρων. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα εκτίμησης της ολοκληρωμένης εικόνας δράσης και πορισμάτων, με συμπληρωματικές επεξηγήσεις.

 

Προγραμματισμένα, καθιερώθηκαν οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως και στην προηγούμενη χρονιά, την 1η Δευτέρα εκάστου μήνα. Όταν υπήρχε κώλυμα μεταφερόταν η σύσκεψη, είτε την 1η Τετάρτη, είτε την επόμενη Δευτέρα. Από την τελευταία Γενική Συνέλευση έχουν γίνει 14 συσκέψεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ήτοι: 8, το 2015 και μέχρι στιγμής 6, το 2016.

  1. Σε μια από τις πρώτες μας συνεδριάσεις συζητήθηκαν εκτεταμένα (α) η ευθύνη μας, απέναντι στην προστασία της ελληνικής γραμματείας (αρχαίας και νεότερης), (β) τρόποι να τιμούνται προσωπικότητες με έργο που συμβάλλει στον πολιτισμό μας και (γ) τρόποι να καθοδηγηθεί η νεολαία πιο κοντά στην ελληνική λογοτεχνία. Επικεντρώθηκε ο κεντρικός άξονας του προβληματισμού μας, στην προώθηση πολιτιστικής επικοινωνίας με τις νέες και τους νέους της πόλης μας. Διαφάνηκε η ανάγκη μέθεξης της Εταιρεία μας, με την κοινωνία των νέων, ώστε να μυηθούν και να αγαπήσουν οι νέοι τις ρίζες της ελληνικής γλώσσας, να ενασχοληθούν με τη λογοτεχνία, τις τέχνες και την ιστορία. Ιδιαίτερα στον ορίζοντα του παρόντος, της σύγχρονης ωφελιμιστικής ψηφιακής και εποχής των logistics[1] αναζητούμε απαντήσεις, ώστε οι νέοι μας να ξεδιπλώσουν ενεργητικά το ταλέντο τους. Αυτό το σκεπτικό, μάς οδήγησε στην ανάγκη αλλαγής του ανελαστικού καταστατικού κωλύματος, που αποτρέπει τη διεύρυνση των μελών μας.
  2. Μας έχει απασχολήσει σε αρκετές συσκέψεις μια πρώτη εισήγηση της αντιπροέδρου σε σχέση με το 2017, έτος που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη. Η εισήγηση της κυρίας Άντρης Χριστοφίδου, για διήμερη, ή/ και τριήμερη διοργάνωση εκδηλώσεων με προκήρυξη διαγωνισμού ποίησης στη μνήμη του εθνικού μας ποιητή κ.α., οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει όχι μια αλλά πολλαπλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, έτσι, ονομάσαμε το 2017: «Έτος Βασίλη Μιχαηλίδη». Η χρονιά αυτή, αφιερωμένη στον εθνικό μας ποιητή, όντως προσφέρεται για πολιτιστικό συγχρωτισμό της ιστορικής πορείας των τεχνών και των γραμμάτων του τόπου μας, με κεντρικό άξονα την ελληνική γλώσσα και το τοπικό μας ιδίωμα. Η συνεργασία της Εταιρείας μας με άλλους συναφείς θεσμούς, Ιδρύματα και τον Δήμο, καθιστά εφικτή μια συγχρωτισμένη εμπλοκή όλων των φορέων, για να καλυφθούν εκδηλώσεις, όπως: μια εναρκτήρια έρευνα για τον Βασίλη Μιχαηλίδη και άλλων θεμελιωτών και πρωτεργατών του πολιτισμού μας, λογοτεχνικές και ιστορικές μελέτες, προγραμματισμένα φιλολογικά μνημόσυνα θεμελιωτών του πολιτισμού της Λεμεσού, διεθνές, ή ευρωπαϊκό ερευνητικό συνέδριο για τον πολιτισμό, με την ονομασία του εθνικού μας ποιητή, όπως, και περεταίρω εμπλουτισμός του Έτους Βασίλη Μιχαηλίδη με εκδηλώσεις, που ευαισθητοποιούν την κοινωνία προς τον πολιτισμό, με θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, εκθέσεις βιβλίων και εικαστικών, μουσικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκδόσεις βιβλίων και περιοδικού τύπου κ.α., όπου σ’ όλα να αναγράφεται το «έτος Βασίλη Μιχαηλίδη». Η Εταιρεία μας, ενημέρωσε την προϊσταμένη  των πολιτιστικών υπηρεσιών του Δήμου αναφορικά με την απόφασή μας, με την παράκληση να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας. Ήδη, ο Πρόεδρος, συνάντησε, τον διευθυντή της βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ, σε σχέση με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του εθνικού ποιητή, ώστε να γίνουν μέσα στο 2017, σε συνεργασία με την Εταιρεία μας, και ασφαλώς και με την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης μας. Ο Πρόεδρος μετέβηκε πολύ πρόσφατα και στην Αθήνα με στόχο συνεργασίες με πανεπιστημιακούς αναλυτές και λογοτέχνες σε τομείς (α) τη συμμετοχή, με πρωτογενές υλικό, πανεπιστημιακών/ μελών του Παρνασσού, στο συνέδριο «Βασίλης Μιχαηλίδης 2017» και (β) τη φιλοξενία δικών μας μελετητών αναφορικά με τη διοργάνωση στην Αθήνα και αλλού εκδηλώσεις γνωριμίας του έργου του Βασίλη Μιχαηλίδη και άλλων Κυπρίων θεμελιωτών του πολιτισμού μας.
  3. Συζητήθηκε η ανάπτυξη μιας ομάδας διερεύνησης, ώστε να καταγραφούν οι οικίες που γεννήθηκαν, ή έζησαν Θεμελιωτές του πολιτισμού της πόλης μας, αρχής γενομένης του χώρου που έζησε τις τελευταίες του στιγμές ο Βασίλης Μιχαηλίδης, με στόχο να σταλεί εμπεριστατωμένη μελέτη στον Δήμο των Λεμεσιανών, για ιστορική αναφορά χώρου και θεμελιωτή πολιτισμού.
  4. Ο κ. Γιώργος Πετούσης έθεσε επανελεγμένα θέμα «διερεύνησης για τον προσδιορισμό του χώρου ταφής του εθνικού μας ποιητή». Ο ίδιος ενημέρωσε γραπτώς, στη βάση δευτερογενών κυρίως μαρτυριών, και τον Μητροπολίτη Λεμεσού, και τον Δήμαρχο, και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Το θέμα όντως εμπίπτει στα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Εταιρείας μας, όμως, πάλι, είναι πολύ εξειδικευμένο· έτσι, πολύ ορθά ο κ. Πετούσης προχώρησε να μεταφέρει ιδέες και ανησυχίες, προς τις αρμόδιες αρχές. Το μόνο, αναμφισβήτητα σίγουρο είναι ότι ο Βασίλης Μιχαηλίδης είναι θαμμένος στο Κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου, κάπου κοντά στη Νοτιοανατολική είσοδο. Η εισήγησή μας, στο στάδιο αυτό, είναι, τουλάχιστο, να ζητηθεί από τη Μητρόπολη και τον Δήμαρχο της πόλης μας, μια ουσιαστική αναφορά «περί του ποιητή». Ένα σημείο αναφοράς ότι: «στα χώματα αυτά σκεπάζεται ο εθνικός ποιητής της Κύπρου», προσφέρατε, έτσι,  στον «προσκυνητή οδοιπόρο» η ουσία σύνδεσης τόπου και χρόνου, με μια κατασκευή μνημειακής στήλης στον περιπατητικό χώρο του κοιμητηρίου, όπου να αναφέρεται σε μορφή αφαίρεσης ένα απόσπασμα της διαλεκτικής ποιητικής του Μιχαηλίδη.  Μια δεύτερη εισήγηση, που μαζί με την πρώτη καλείται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης είναι ότι είναι να καταδεικνύεται το σπίτι που έζησε τις τελευταίες του στιγμές ο εθνικός μας ποιητής. Λέχθηκε αυτό το θέμα από τον Πρόεδρο προς την προϊσταμένη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμο, που είναι εξάλλου και μέλος μας. Πρόκειται για το σημερινό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (ισόγειο)  και τα γραφεία των πολιτιστικών υπηρεσιών (όροφος), που ήταν τότε το «Πτωχοκομείο Λεμεσού», στο οποίο κοιμήθηκε ο ποιητής και «αναστήθηκε» η ποιητική του, καθότι, εκεί βρέθηκε, όπως μαρτυρείται, ένα τεράστιο σε ποιότητα χειρόγραφο έργο του. Ο περιπατητής της πόλη μας πρέπει να αισθάνεται μια «πρόκληση» της εικόνας σεβασμού των πολιτών προς το ανθρώπινο δράμα του ποιητή, αλλά και προς τη σύγχρονη ανθρώπινη και πολιτιστική ιστορία της ποιητικής.  Ακόμη, περπατώντας στην πόλη μας, πρέπει να διανοείται και «περί του φορτίου της πολιτιστικής του ευθύνης», που αντανακλά στην καλλιέργεια σεβασμού των πολιτών, απέναντι  στην ιστορία του πολιτισμού και της γλώσσας μας.
  5. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου δακτυλογραφήθηκε το πρακτικό της Ημερίδας που έγινε στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης μας, «Η Κυπριακή Λογοτεχνία μετά το 1974», το οποίο προορίζεται (α) για την ιστοσελίδα μας και (β) για αρχειακή έκδοση αριθμού τουλάχιστον 50 αντιτύπων.
  6. Ο Πρόεδρος πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο να ενεργοποιηθεί και πάλι η Εταιρείας μας, με πρωτοβουλίες ενιαίων εκδηλώσεων των φιλολογικών συνδέσμων από όλη την Ευρώπη, αναφορικά με τους εορτασμούς της ημέρας της ποίησης. Το πρότυπο του 2016 που επικεντρώθηκε στην ευαισθητοποίηση των λαών, για τους πρόσφυγες, με θέμα ποιητικής δημιουργίας: «Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες», μπορεί να επεκταθεί με ποιητική της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και της Αδελφοσύνης των λαών. Η πραγματοποίηση της πρώτης αυτής εκδήλωσης έγινε με τη φιλοξενία του Δήμου, στο Δημοτικό Μέγαρο. Η εκδήλωση δεν περιορίστηκες στη συμμετοχή μελών μας, το φιλολογικό μας σύστημα άνοιξε και σε μη μέλη, έτσι, αγκαλιάστηκαν ακόμη και αδόκιμοι ποιητές που επιθυμούσαν τη συμμετοχή τους στην ομάδα μας, με ένα ποίημα, το οποίο θα φιλοξενηθεί σε δίγλωσση έκδοση. Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Επισημαίνεται στο στάδιο αυτό το αξιόλογο έργο της κυρίας Άντρης Χριστοφίδου και της κυρίας Μαρίας Θεοφάνους, όπου οι δυο κυρίες  πήραν το μεγαλύτερο – αν όχι το όλο –  βάρος, συμπεριλαμβανόμενης και της διαδικασίας ανθολόγησης προς έκδοση της δίγλωσσης ποιητικής συλλογής, «ένα ποίημα για τους πρόσφυγες». Ειδικές ευχαριστίες αποδίδονται στην εκδήλωση αυτή, για τη συμβολή του Λυκείου Αγίου Αντωνίου, που κάλυψε με θεατρικό τρόπο το καλλιτεχνικό μέρος.
  7. Επισημαίνουμε, όμως, ότι τα χρονικά όρια υποβολής ενδιαφέροντος των ποιητών ήταν προ-καθορισμένα στη βάση μιας διαδικαστικής συμφωνίας με όλα τα συμβαλλόμενα μέρη και τον συντονιστικό φορέα. Σημάνθηκε ότι, ένας ανελαστικός συντονισμός στη διακίνηση του ελεύθερου πνεύματος παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες. Χαρακτηριστικά, η Εταιρεία μας σεβόμενη την προκαθορισμένη συμφωνία,  δεν μπόρεσε να φιλοξενήσει κάποια εκπρόθεσμα πρόσωπα στο πρόγραμμα απαγγελίας. Αναφορικά με αυτό εκφράζουμε τη λύπη μας. Όμως, έχουμε αποφασίσει ότι, τίποτα δεν εμποδίζει ποιητές που δούλεψαν, να δημοσιεύσουν τα ποιήματα τους στον περιοδικό τύπο, που προγραμματίζει η Εταιρεία μας, για το 2017, ή/ και να στείλουν το έργο τους να φιλοξενηθεί στον χώρο της ηλεκτρονικής ανθολόγησης της ιστοσελίδας μας.
  8. Στις 28 Σεπτεμβρίου, φθινοπωρινή πανσέληνο 2015, οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο των Λεμεσιανών βραδιά ποίησης, με τίτλο: «στίχοι και νότες» στο θεατράκι του Μόλου. Την ποίηση συνόδευε το εκλεκτό μουσικό σχήμα Acordes. Η ποίηση αυτή αποτελεί μια ολοκληρωμένη μορφή ανθολόγησης. Έτσι, η Εταιρεία μας προτίθεται να την εκδώσει, στο πρότυπο της έκδοσης, που δρομολογείται το βιβλίο ποιημάτων, για τους πρόσφυγες, ή ως ένα εξειδικευμένο αφιέρωμα στην έκδοση του πρώτου, ή και δεύτερου τεύχους του περιοδικού μας.
  9. Επισημαίνεται στο στάδιο αυτό το αξιόλογο έργο της κυρίας Άντρης Χριστοφίδου και της κυρίας Μαρίας Θεοφάνους, όπου οι δυο κυρίες πήραν το μεγαλύτερο – αν όχι το όλο –  βάρος, συμπεριλαμβανόμενης και της διαδικασίας ανθολόγησης προς έκδοση της δίγλωσσης ποιητικής συλλογής, «ένα ποίημα για τους πρόσφυγες».
  10. Προσφέρεται ευκαιρία ελεύθερης διακίνησης των περιλήψεων, ή και ολόκληρων βιβλίων μελών μας, μέσω της ιστοσελίδας, για να διαβάζονται από επισκέπτες της ιστοσελίδας. Εισηγούμεθα, τα μέλη μας να κρατούν αρχείο με μηχανογραφημένες τις δημιουργίες τους, και όταν οι ίδιοι κρίνουν να δίδουν το δικαίωμα δημοσιοποίησης του έργου τους στην ιστοσελίδα μας, αποτεινόμενοι, για την τάξη, στον πρόεδρο της ad hoc Επιτροπής.
  11. Έχουν καταγραφεί διαμαρτυρίες μελών αναφορικά με την ακριβοδίκαιη απονομή κρατικών βραβείων. Η πρόθεση μας είναι να ζητηθεί ο καθορισμός προδιαγραφών, που να καλύπτει κάθε είδος γραφής και να εκπροσωπείται η Εταιρεία μας στην Επιτροπή Βραβεύσεων.
  12. Καταγράφηκαν και παράπονα λογοτεχνών και άλλων ανθρώπων των γραμμάτων αναφορικά με τον τερματισμό της «Τιμητικής Σύνταξης», το νέο διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να τοποθετηθεί, απέναντι στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, για στήριξη της αξιοπρέπειας των ανθρώπων των γραμμάτων και των Τεχνών με πολύ μειωμένα εισοδήματα.
  13. Η δημιουργία συντακτικής επιτροπής για τις εκδόσεις κρίθηκε απαραίτητη. Ιδιαίτερα για την πρώτη έκδοση, η οποία έπρεπε να δρομολογηθεί το ταχύτερο. Αναφορικά με τις εκδόσεις περιοδικού θα δημιουργηθεί μια ad hoc Επιτροπή από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Ήδη καταγράφηκαν δυο ενδιαφέροντα μέλη να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, για υλοποίηση μιας επιτροπή περιοδικού.
  14. Εγκρίθηκε η δημιουργία πλαστικής ταυτότητας μέλους. Εισηγούμεθα τα μέλη μας όπως συμπληρώσουν το έντυπο που θα κυκλοφορήσει ο Γραμματέας μετά τις 15 του Νοεμβρίου, ώστε να δυνηθούμε να κατασκευάσουμε χωρίς λάθη την ταυτότητα πριν τις 15 Ιανουαρίου. Η δυνητικότητα της ταυτότητας μέλους συνδέεται με στόχους μας, που οδηγούν σε τιμητική συμπεριφορά θεσμών απέναντι σε μέλη μας στο θέατρο και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  15. Αποφασίστηκε η δημιουργία ιστορικού αρχείου της Εταιρείας μας, με αρχική προσπάθεια τη συγκέντρωση των λογοδοσιών των προέδρων προς δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα μας. Το ιστορικό αρχείο της Εταιρείας μας αναμένεται να εμπλουτίζεται με υλικό κυρίως από έρευνες έργου των θεμελιωτών πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας.
  16. Η Εταιρεία μας, κατόπιν μέριμνας του Δρα Χατζηχαμπή δημιούργησε face book και ειδικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Γίνεται παράκληση στον πρόεδρο της ad hoc Επιτροπής όπως κατασκευάσει και ειδικό για την Εταιρεία μας “drop box”, όπου να εναποθηκεύεται το κάθε δημιουργικό έργο της Εταιρείας και των μελών μας, και να διαφυλάττεται κατά κατηγορία, στο πρότυπο σχεδιασμού της ιστοσελίδας, για τον ερευνητή του μέλλοντος στον κυβερνοχώρο. Αρχικά, ολόκληρη η ιστοσελίδα μας μπορεί να διασφαλίζεται στην ηλεκτρονική αυτή θυρίδα, έτσι, που να διαφυλάττεται και η κατά διαστήματα εξέλιξη των δραστηριοτήτων.
  17. Δεν έγινε κατορθωτός ακόμη ο στόχος, που απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο, αναφορικά με τη διοργάνωση απογευματινού, ή βραδινού ποιητικού, η πεζογραφικού εργαστηρίου, με συναντήσεις ανταλλαγής σκέψεων κι ιδεών του προφορικού και γραπτού λόγου. Ελπίζουμε με την καταστατική αλλαγή να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος σε συνεργασία με τα σχολεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  18. Οι συγκυρίες δεν επέτρεψαν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο να επισκεφτεί τον Υπουργό Παιδείας και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, κάτι που προγραμματίζεται πριν κλείσει η φετινή χρονιά. Το Διοικητικό Συμβούλιο στοχεύει να υλοποιήσει μια επίσκεψη με ένα αναλυτικό υπόμνημα, που να περιλαμβάνει την πολιτική και τα αιτήματα της Εταιρείας μας.
  19. Προτείνεται στη Γενική Συνέλευση να ανταποκριθούν τα μέλη μας σε φιλολογικές και κοινωνικές εκδηλώσεις σύσφιξης σχέσεων, κάτι που διαπιστώνεται – όπως περιέγραψε το μέλος μας Πέτρος Πόρακος – με το πρότυπο συμπεριφορών των αυτοδίδακτων ζωγράφων.
  20. Μετά από την επιτυχημένη εκδήλωση ποίησης, που ευαισθητοποιεί τον άνθρωπο αναφορικά με την τραγωδία της προσφυγιάς, πάρθηκε η απόφαση έκδοσης μιας πρώτης ποιητικής ανθολόγησης στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, με περιεχόμενο τα ποιήματα αυτά, ήτοι: το «ένα ποίημα για τους πρόσφυγες», που απαγγέλθηκε την 21 η Μαρτίου, 2016. Προτιθέμεθα να κυκλοφορήσουμε την έκδοση του βιβλίου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση της ποίησης για τους πρόσφυγες.
  21. Η ad hoc Επιτροπή ακολούθησε ρητές οδηγίες του Διοικητικού Συμβουλίου, για συγκεκριμένες προδιαγραφές στα ελληνικά και στα αγγλικά. Τα έξοδα του βιβλίου σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να τα επωμιστούν οι ποιητές, που φιλοξενείται ποίημά τους. Δεδομένου, όμως, ότι το σχέδιο παροχής χορηγίας καλύπτει μόνο τον «μεταφραστή», θα γίνει προσπάθεια συνεργασίας με εκδοτικούς οίκους/ βιβλιοπωλεία του εξωτερικού προς προώθηση του βιβλίου, κάτι που αποτελεί μέρος της όλης διαδικασίας, ώστε να μπορεί μέσω του μεταφραστή να αιτηθεί χρηματοδότησης. Η πιθανή έγκριση χρηματοδότησης οδηγεί και στην επιστροφή των εξόδων μας. Επισημαίνεται ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, οι μεταφράσεις να δοθούν στον κύριο Στέφανο Αντωνιάδη.
  22. Αποφασίστηκε η έκδοση και οι προδιαγραφές περιοδικού τύπου να καλύπτει τα δρώμενα της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού και των μελών της. Η πρώτη έκδοση αναμένεται να αποτελέσει ευθύνη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, εντός του έτους Βασίλη Μιχαηλίδη, όπου θα περιλαμβάνει αναφορές στις εκδηλώσεις της Εταιρείας, ποιητικές βραδιές, κριτικές βιβλίων και εικαστικών, παρουσιάσεις βιβλίων, ιστορικές φιλολογικές αναφορές κ.α.
  23. Η Εταιρεία μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών να στήσει η Στέγη βιβλιοθήκη κυπριακής δημιουργίας. Μέλη μας ήδη δώρισαν βιβλία τους, για τον σκοπό της υπό κατασκευής βιβλιοθήκης της Στέγης. Καλούνται όλα τα μέλη να δώσουν δείγματα γραφής, ώστε να φιλοξενηθεί έργο τους στην Στέγη. Εξάλλου, η Στέγη πρόσφερε εκθεσιακό χώρο, για εκδόσεις των μελών μας προς πώληση. Χαρακτηριστικά, ζητήθηκε από τα μέλη μας να στείλουν/ παραδώσουν στη Στέγη δείγματα βιβλίων με τις τιμές τους, μέχρι 15.1.2016. Υπολογίζουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει θεσμός συνεργασίας μας με το Συντονιστικό.
  24. Ο Πρόεδρος προετοίμασε πρότυπα αιτήματα προς τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, που αφορούν χρηματοδοτήσεις για το 2016, για εκδόσεις Επετηρίδας, Περιοδικού τύπου και ποικίλων εκδηλώσεων. Όμως, δεν κατέστη εφικτό να υλοποιηθεί ακόμη. Ως αποτέλεσμα τα αιτήματα θα αξιοποιηθούν σε επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης της χρονιάς Βασίλη Μιχαηλίδη.
  25. Αποφασίστηκε να ζητηθεί από τα μέλη μας να στείλουν σε μηχανογραφημένη μορφή του βιογραφικό τους, Ο στόχος μας είναι να χρησιμοποιηθεί για την ιστοσελίδα μας και για τον περιοδικό τύπο.
  26. Η ιστοσελίδα μας έχει σχεδόν σε κάθε κατηγορία δείγμα εργασίας και παρακαλούνται τα μέλη όπως μελετήσουν τον τρόπο, που περιγράφεται στα δείγματα και να συγκεντρώσουν το δικό τους δημιουργικό υλικό για φιλοξενία στην ιστοσελίδα.
  27. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός η Εταιρεία μας, διατηρεί δικαιώματα να διαγωνίζεται σε προγράμματα πρωτογενούς έρευνας ντόπιων και ευρωπαϊκών προτάσεων, ή πολιτιστικών δημιουργικών προγραμμάτων. Αναφορικά με αυτά ο Πρόεδρος εισηγήθηκε τη δημιουργία (α) «αρχείου δημοσιεύσεων, (β) αρχείου αιτημάτων, άσχετα αν έγιναν αποδεκτά ή όχι από τις αρμόδιες αρχές, (γ) αρχείου επιστολών που άπτονται με εμπλοκή της Εταιρείας στα κοινά, όπως λ.χ. η επιστολή μας προς την τοπική αυτοδιοίκηση αναφορικά με τη βιβλιοθήκη Λεμεσού, (δ) δικτύου δυνητικών συνεργατών έρευνας και (ε) ειδική επιτροπή που να παρακολουθεί τις διάφορες ερευνητικές ντόπιες και ευρωπαϊκές προτάσεις. Αυτό το αρχείο θα αποτελεί πρωτογενή πηγή για τον αυριανό ερευνητή της πόλης μας.
  28. Μπήκε στόχος το 2017 να είναι το έτος, που κάθε μέλος μας να έχει ένα τουλάχιστο δικό του δείγμα εργασίας σε οποιαδήποτε κατηγορία της ιστοσελίδας μας, μαζί με το βιογραφικό και το εργογραφικό του.
  29. Εισηγούμεθα στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο να ορίσει από την πρώτη του συνεδρίαση, εκπρόσωπο της Εταιρείας μας στο Συντονιστικό σχήμα πολιτιστικών φορέων της Λεμεσού.
  30. Το πρόβλημα στέγασης της Εταιρείας μας, που οδηγεί στον εμπλουτισμό υλικής υποδομής, βιβλιοθήκη και ερευνητική υποδομή παραμένει άλυτο. Δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό το αίτημά μας «περί φιλοξενίας» από την τοπική αυτοδιοίκηση της Λεμεσού.
  31. Επισημαίνεται και πάλι, ότι η κυκλοφορία του Μανιφέστου της οικονομικής ευρωπαϊκής κρίσης, που κυκλοφόρησε η Εταιρεία μας, μαζί με δημοσιεύσεις σε αναφορά την κρίση αξιών, αποτέλεσε αναφορά πρωτογενούς πηγής σε επιστημονικά περιοδικά και έρευνες στην Ευρώπη και Αμερική. Μέρος από τα στοιχεία αυτά φιλοξενούνται, ως αναδράσεις στην ιστοσελίδα μας. Αυτή η επισήμανση δίδεται, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η σημασία που πρέπει να δοθεί στην έρευνα πολιτισμού και αξιών.
  32. Ως Παράρτημα της παρούσης λογοδοσίας, θα μπουν ταξινομημένα τα στοιχεία εκδόσεων, δημοσιεύσεων, και διακρίσεων Μελών μας, κατά τη διετία 2015 και 2016 στην ιστοσελίδα μας.

 

Νέα μέλη μας

  1. Γιώργος Παπαδόπουλος , λογοτέχνης και εκδότης (εκδόσεις Διόπτρα), εγκρίθηκε ως μέλος μας στις 15 Απριλίου, 2015.
  2. Ισμήνη Χαραλάμπους, φιλόλογος (μεταπτυχιακό στο Ηνωμένο Βασίλειο) και ποιήτρια, εγκρίθηκε ως μέλος στις 22 Ιουλίου, 2016.
  3. Κωνσταντίνος Βολάκης
  4. Γιάννα Ιωάννου, συγγραφέας του βιβλίου, «τα μυστικά της ψυχής»
  5. Αθανάσιος Κονδύλης, λογοτέχνης
  6. Νινέττα Οράτου, μυθιστοριογράφος
  7. Μάκης Αντωνόπουλος, μυθιστοριογράφος, κριτικός
  8. Μακάριος, Αρχιεπίσκοπος Κένυας

 

Β΄ ΜΕΡΟΣ – ΤΑΜΕΙΑΚΑ

Η Ταμίας της Εταιρείας μας παρέδωσε τον ισολογισμό κατάλληλα ελεγμένο από το ελεγκτικό γραφείο του κυρίου Ηρακλή Νεοφύτου, στον οποίο εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας. Η Γ. Συνέλευση ενέκρινε τον ισολογισμό.

 

Γ’ ΜΕΡΟΣ – Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Η αναθεωρητική εισήγησή μας τίθεται ενώπιον σας, ως αντικείμενο ελέγχου, συζήτησης και απόφασης. Είμεθα βέβαιοι ότι ο διάλογος με τους πολλούς στη Γενική Συνέλευση προσεγγίζει ορθολογικότερα τις «προκλήσεις» των καιρών. Ευχή μας είναι να διακινηθεί ελεύθερα η διαλεκτική σκέψη στον χώρο των λογοτεχνών της Λεμεσού, δίδοντας στο μικρό μας forum την απαραίτητη ενέργεια ψυχικής δύναμης, ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες αλλαγές, που κατά τη γνώμη μας χρειάζονται για να ενδυναμωθεί η λειτουργική μας οντότητα. Μετά από τις αλλαγές που θα εγκριθούν αναμένεται να γραφτεί το νέο καταστατικό, στο οποίο να συμπεριλαμβάνοντα, και να σταλεί (α) στον Έφορο Εταιρειών και (β) σε κάθε Μέλος μας. Για σκοπούς διαφάνειας η ιστοσελίδα μας θα φιλοξενήσει στο στάδιο αυτό τις εισηγήσεις, και ασφαλώς ολόκληρο το Καταστατικό, μετά από την ολοκλήρωση τη διαδικασίας.

Οι αλλαγές που εισηγούμεθα είναι στα εξής άρθρα του Καταστατικού: 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 14 και 17, ήτοι,

Στο Άρθρο 4.   ΜΕΛΗ

Η αλλαγή προτείνεται στην § 3, όπου τα μέλη διευρύνονται πέρα από τα ιδρυτικά σε «Τακτικά», «Αντεπιστέλλοντα» και «Επίτιμα», ήτοι:   

  1. Τακτικά μέλη, είναι όλοι όσοι ικανοποιούν πλήρως την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου και διαθέτουν λογοτεχνική δραστηριότητα, που ικανοποιεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, ή κατόπιν παραπομπής του αιτήματος ικανοποιεί την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση.

(Η παράγραφος 1 παραμένει ως έχει, προτείνεται όμως μια μικρή προσθήκη στη διευκρίνηση της διαμονής μελών, ήτοι: το «Στο σωματείο μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε έχει συμπληρώσει το 18ο έτος, και έχει δημοσιοποιήσει λογοτεχνικό του έργο ή έχει άλλη λογοτεχνική συνεισφορά», δεν αλλάζει. Όμως αλλάζει η διευκρίνιση, με την προσθήκη «ή στο εξωτερικό», και διαβάζεται:

[Νοείται ότι, ο αριθμός των μελών του σωματείου που έχουν τη μόνιμη διαμονή τους στην πόλη και επαρχία Λεμεσού, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπερβαίνει των αριθμό των μελών του σωματείου που έχουν τη μόνιμη διαμονή τους οπουδήποτε αλλού στην Κύπρο, ή στο εξωτερικό]).

  1. Αντεπιστέλλοντα μέλη, είναι όλοι όσοι οιονεί ικανοποιούν την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου και διαθέτουν λογοτεχνική, ή άλλη πολιτιστική δραστηριότητα που συνάδει με τους σκοπούς του Σωματείου και ικανοποιεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.
  2. Επίτιμα μέλη, είναι πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών που επιλέγονται από το Διοικητικό Συμβούλιο για έργο, το οποίο ευρύτερα προωθεί τους σκοπούς του Σωματείου και προβάλλει τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες γενικότερα. Το συγκεκριμένο σκεπτικό επιλογής ενός Επίτιμου μέλους επικυρώνεται από την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση και αναγράφεται ως αξιολογικό κριτήριο σε ειδικό τιμητικό δίπλωμα.

Στο Άρθρο 5.   ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

Για να αποκτήσει κάποιος την ιδιότητα του Τακτικού, ή Αντεπιστέλλοντος  μέλους του Σωματείου πρέπει:

  1. Να υποβάλει γραπτή αίτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, προτεινόμενος/η από ένα Τακτικό μέλος και υποστηριζόμενος/η από ένα Τακτικό, ή Αντεπιστέλλον, Επίτιμο μέλος.
  2. Να εγκριθεί η αίτηση του από το Διοικητικό Συμβούλιο.
  3. Αν η αίτηση για Τακτικό μέλος απορριφθεί, αυτή παραπέμπεται στην αμέσως επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση του σωματείου, για λήψη οριστικής απόφασης.
  4. Αν στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου απορριφθεί η αίτηση για Αντεπιστέλλον μέλος, οποιοσδήποτε από τους προτείνοντες έχει δικαίωμα ακρόασης στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας το αίτημα επανεισάγεται, για οριστική επανεξέταση και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

[Νοείται ότι, η αναφορά «περί οριστικής απόρριψης» από το Διοικητικό Συμβούλιο ή/ και τη Τακτική Γενική Συνέλευση, ερμηνεύεται με στενή χρονικά έννοια, καθότι το δικαίωμα για νέα αίτηση ισχύει από την αμέσως επόμενη χρονιά της απόρριψης. Η καταστατική στήριξη του δικαιώματος  δεδομένου ότι «φύσει και θέσει» το λογοτεχνικό ή άλλο πολιτιστικό έργο ενός προσώπου παρουσιάζει αυξητική και ποιοτική ροή].

Στο Άρθρο 6.   ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ

Τα Τακτικά μέλη του Σωματείου έχουν το δικαίωμα:

  1. του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου.

Το «Νοείται ότι, μέλος του Σωματείου που για οκτώ συνεχή έτη, δεν έχει προβεί στη δημοσιοποίηση λογοτεχνικού έργου ή άλλης λογοτεχνικής συνεισφοράς, στερείται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι», εισηγούμεθα να διαγραφεί, ως αντιδημοκρατική ρήτρα, διότι δεν μιλάμε περί «ατόμων», αλλά περί «προσώπων», εκτός τούτου η ρήτρα είναι δυσλειτουργική, δεδομένου ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο μετρά πιο πολύ η διαχειριστική ικανότητα ενός προσώπου.

  1. Όλα τα μέλη του Σωματείου έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις διάφορες υποεπιτροπές που συστήνονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή ομαδοποιήσεις που τελούν υπό την εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου, και η δράση τους εντάσσεται στα πλαίσια της τήρησης και εφαρμογής του καταστατικού του σωματείου.

Στο Άρθρο 10.   ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Στα όργανα του σωματείου εκτός της Γενική Συνέλευσης, της Η Καταστατικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου, δέον να προστεθεί ως § 4. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, καθότι π Πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τη Γενική Συνέλευση και αποτελεί «θεσμό».

Στο Άρθρο 11.   ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Προτείνεται στην § 8 να αυξηθούν από 2 χρόνια σε 3 χρόνια η εκλογή αξιωματούχων της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.  

Στο Άρθρο 12.   ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Εισηγούμεθα στη διευκρίνιση της ρήτρας να γίνει προσθήκη, ώστε μέλος που ψηφίζει τροποποιητική αλλαγή να έχει εξοφλημένες τις οικονομικές υποχρεώσεις του, ήτοι η ρήτρα διαμορφώνεται ως έξης: «Με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου ή του 25% τουλάχιστον των μελών του σωματείου και απόφαση με πλειοψηφία 2/3 των παρόντων μελών, το Καταστατικό του σωματείου μπορεί να τροποποιηθεί σε κάθε Γενική Συνέλευση του σωματείου. Νοείται ότι, αν η τροποποίηση αφορά τους σκοπούς και επιδιώξεις του Σωματείου, απαιτείται απόφαση με πλειοψηφία 2/3 του συνολικού αριθμού των μελών του Σωματείου, που κατά τη στιγμή της τροποποίησης εκπληρώσαν όλες τους τις υποχρεώσεις.

Στο Άρθρο 13.   ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Γίνεται εισήγηση να προστεθεί μια νέα παράγραφος,  που να ενεργοποιεί τα Αντεπιστέλλοντα Μέλη μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο, ήτοι:

  • 9. «Μέχρι τρία Αντεπιστέλλοντα Μέλη μπορούν να λαμβάνουν μέρος με δικαίωμα γνώμης στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Αντεπιστελλόντων μελών, και με δικαίωμα βαρύτητας στη λήψη αποφάσεων μιας μόνο ψήφου».

Γίνεται, επίσης, εισήγηση προσθήκης και «Οργανωτικού Γραμματέα», με αντίστοιχες οργανωτικές αρμοδιότητες που θα του ανατίθενται από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της Εταιρείας.

 Στο Άρθρο 14.  ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόεδρος

Γίνεται εισήγηση ο Πρόεδρος να μπορεί να υπηρετεί και πέραν από δυο συνεχείς θητείες, νοουμένου ότι αποφασίσει με ενισχυμένη πλειοψηφία τριών τετάρτων η Γενική Συνέλευση. Στο Καταστατικό αυτή η εισήγηση μπορεί να προστεθεί στην παράγραφο των διευκρινήσεων, ήτοι:  «[Νοείται ότι, δε δύναται να κατέχει τη θέση του Προέδρου του σωματείου το ίδιο πρόσωπο, πέραν από δύο (2) συνεχείς θητείες, εκτός εάν τα τρία τέταρτα των παρευρισκομένων στη Γενική Συνέλευση αποφασίσουν διαφορετικά]».

Στο Άρθρο 17.   ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Στο § 1 δέον να φαίνεται  η σφραγίδα και όχι απλώς να περιγράφετι. ήτοι:

Και στην § 2 πρέπει να προστεθεί: «Επειδή με το παρόν Καταστατικό η Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού: Βασίλης Μιχαηλίδης ενεγράφη ως σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με Αριθμό Μητρώου 2621, την 22α του μηνός Δεκεμβρίου 2003, στη βάση του «Περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμων του 1972 και 1997 και των περί σωματείων και ιδρυμάτων κανονισμών του 1973 μέχρι 1998. Και

Επειδή ακολούθησαν τροποποιητικές αλλαγές στην Καταστατική Γενική Συνέλευση της …………………………..

Εμείς οι κάτωθι υποφαινόμενοι, ως νέο επανεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο, και ως εκπροσωπούντες τα μέλη του Σωματείου της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού: «Βασίλης Μιχαηλίδης»,, υπογράφουμε και σφραγίζουμε τις καταστατικές αλλαγές, οι οποίες τίθενται σε άμεση ισχύ από σήμερα …………………… Και,    

Αναλαμβάνουμε την ενημέρωση του Εφόρου Σωματείων και Ιδρυμάτων εντός ενός μηνός από σήμερα.

Υπογραφές

Δ΄ ΜΕΡΟΣ: ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

Δεδομένου ότι η εισήγηση «περί καταστατικής αναθεώρησης» εκπηγάζει από το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο, δεν μπορεί ο Πρόεδρος και το υφιστάμενο Συμβούλιο να παραμείνουν ως «διοικητικό σχήμα» μετά από οποιαδήποτε αλλαγή, χωρίς τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Γενικής Συνέλευσης. Έτσι, διαδικαστικά, και για τον τύπο, και για την ουσία, αλλά και για θέμα ηθικής τάξης, το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος, υποβάλλουν την παραίτησή τους, θέτοντας τους εαυτούς τους (όσοι από μας επιθυμούν) σε υποψηφιότητα, στη βάση της νέας καταστατικής δομής.

Εισηγητής: ΔΡ ΚΡΙΣΤΗΣ ΧΑΡΑΚΗΣ

ΕΠΙΜΕΤΡΟ.- Ακολούθησε η επανεκλογή του Προέδρου Κρίστη Χαράκη, και στη συνέχεια των ίδιων μελών του Δ.Σ., οι οποίοι καταρτίστηκαν σε σώμα όπως το προηγούμενο σχήμα.

[1] Logistics είναι εκείνο το τμήμα της Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας που σχεδιάζει, υλοποιεί και ελέγχει την αποδοτική και αποτελεσματική κανονική και αντίστροφη ροή και αποθήκευση των προϊόντων, υπηρεσιών και των σχετικών πληροφοριών από το σημείο προέλευσης τους έως το σημείο κατανάλωσης τους, ώστε να ικανοποιηθούν οι

απαιτήσεις των πελατών. Ενδεικτικές περιοχές εφαρμογών των Logistics περιλαμβάνουν τα: Business Logistics, Systems Logistics, MaritimeLogistics, Logistics Υγείας, Logistics Στρατού,

Περιβαλλοντικά Logistics, City Logistics, CrisisLogistics, Logistics Υπηρεσιών, Agro-logistics και Reverse Logistics.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *