«ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ … 60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ» ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΑ ΚΡΙΣΤΗ ΧΑΡΑΚΗ

Slider
20/12/2016
0 Σχόλια
«ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ … 60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ» ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΑ ΚΡΙΣΤΗ ΧΑΡΑΚΗ

«ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ … 60 χρόνια τραγούδια»

(Μια υπέροχη βραδιά με τη «Χορωδία των Ονείρων»)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Δρα ΚΡΙΣΤΗ ΧΑΡΑΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ «ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ»

Στις 12 του Νιόβρη εγκαινιάσαμε το ανακαινισμένο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο της πολυτραγούδιστης πόλης μας. Με μουσική ευλάβεια ερμηνεύτηκαν εικοσιοκτώ τραγούδια της μεγάλης κυρίας του ελληνικού τραγουδιού, της ΜΑΡΙΝΕΛΛΑΣ, στη φωνή της Ελένας Σολέα και της «Χορωδίας των Ονείρων-της», εμπλουτισμένης από φέτος με την ανάμικτη γλυκύτητα της παιδικής χορωδιακής φωνής.

Απολαύσαμε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση, όπου η «γλυκεία τέχνη» αγκάλιαζε τον θεατή. «Γλυκείαν Τέχνην» ονομάζω το επί σκηνής αυτόγονο συνθετικό Δημιουργούν που, αφενός, μεταφέρει το αίσθημα της μουσικής, της ποιητικής, της χορευτικής και της εικαστικής αλήθειας στον θεατή, δηλαδή, τη σωστή αντικειμενική ερμηνεία των τραγουδιστικών στίχων, του χορού και των εικόνων μιας παράστασης και, αφετέρου, διαχέεται ως ροή ανάμικτων συνεπαφών των συναισθημάτων, και των δημιουργών, και των θεατών, που η ανάλυσή τους αναπαράγει «συνάψεις» και «αντιθέσεις» και η σύνθεσή τους προκαλεί την περιβαλλοντική αυτοποίηση, της διαδικασίας θέασης. Στη διαδικασία θέασης, η «γλυκεία τέχνη» αγγίζει την ψυχή του θεατή και αυτοδύναμα συνθέτει τον εσωτερικό του πολιτισμό, αφού η πηγή του συναισθήματος βρίσκεται μέσα στον εσωτερικό μας κόσμο.

Η παράσταση με τίτλο: «ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ … 60 χρόνια τραγούδια», κατάφερε να εμφανίσει στο κοινό της Λεμεσού τη ψυχή της μεγάλης αοιδού του ελληνικού τραγουδιού. Η Μαρινέλλα χάιδευε νοερά τις ζωντανές νότες της Ελένας, που συγκινησιακά κυλούσαν το λιμπρέτο από το πεντάγραμμο στο κοινό. Η Ελένα Σολέα με ψηλές ανταύγειες φωνής μετέτρεψε τη μουσική σε θεατρική «μίμηση μιμήσεως». Παράλληλα, η εξαίρετη φωνητική «κιγκλίς» (lattice) του Σπύρου Ζηνοβίου και της Ντάινας Χωραΐτου, σε συνδεσμικό σόλο τραγούδι με τη «Χορωδία των Ονείρων-της Ελένας», συμπεριλαμβανόμενης και της παιδικής χορωδίας, μαζί με τη ζωντανή ορχήστρα του Κωνσταντίνου Ζορπά στο Πιάνο, τους Κώστα Χαλλούμα (Μπάσο), Ντίνο Πάουρο, (Ντραμς), Κυριάκο Καραπατέα (Κρουστά), Μάριο Ιωάννου και Ξένιο Παπασωφρονίου (Κιθάρες), Γιώργο Σπύρου και Μάριο Πασβάντη (Μπουζούκια), Βαρβάρα Λουκά (Βιολί), Κορίνα Βασιλείου (Βιολοντσέλο), Αλέξανδρο Παπαχαραλάμπους (Σαξόφωνο) και Γιάννη Χατζηνικολάου (Φλάουτο), το εντυπωσιακά συνταιριασμένο και φαντασμαγορικό σκηνικό σε μουσικότητα του περιβάλλοντος του Γιώργου Παπαδόπουλου, τα επιμελημένα κοστούμια από τα χέρια της Βάγιας Σολέα, και η όμορφη σύζευξη σε εναρμονισμό του ήχου με το φως, πέτυχαν ένα μουσικό «στοίχημα» μιας παράστασης, όπως ταιριάζει σε επίγονους των μουσών, και της ζωντανής Μούσας που τραγουδά 60 τόσα χρόνια ελληνικό τραγούδι! Όμως, πάλι, ποιος μπορεί να μη μιλήσει για το πάζλ, που συμπληρώνει τον κήπο της μουσικής; Αναφερόμεθα στη μέθεξη του χορού με το τραγούδι, τον εναρμονισμό της Μορφής των Ομάδων Χορού Ιλάρια & Βαλέρια, Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού και των κρουστών του Λευτέρη Μοσχοβία, που αποτελούσαν παράσταση στην παράσταση!

Όμως, και πάλι, ευχαριστούμε την Ελένα Σολέα και όλους τους συντελεστές πλάι της, όχι μόνο για τη δημιουργική πνοή, που κάθε χρόνο προσφέρουνε με τραγούδι στη Λεμεσό μας, αλλά και για τα εικοσιένα τόσα χρόνια, που το τραγούδι της ανοίγει πόρτες στη συγκινησιακή αγάπη για τον άνθρωπο, όπως ταιριάζει σε ψηλά ευαισθητοποιημένους καλλιτέχνες. Στη φετινή εκδήλωση τα καθαρά  έσοδα της παράστασης κατευθύνθηκαν στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

Μια πόλη με δημιουργούς που κτίζουν στην ιδέα «ο άνθρωπος είναι Άνθρωπος, για τον άνθρωπο», διαθέτει το κάλλιστο του εσωτερικού πολιτισμού. Η πολυτραγούδιστη Λεμεσός είναι το κατά πάντα «στοίχημα» της προσφιλούς μας Ελένας και της «Χορωδίας των Ονείρων της»! Την ευχαριστούμε!

Κρίστης Χαράκης

12.11.2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *