Η ΒΡΟΧΗ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΑΚΟΜΑ (2009)

Άνδρη Χριστοφίδου - Αντωνιάδου
25/03/2009
0 Σχόλια
Η ΒΡΟΧΗ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΑΚΟΜΑ (2009)

Η βροχή δε σταμάτησε ακόμα (2009)

Η Λώρα με την κουβέντα ούτε που κατάλαβε ότι είχαν περπατήσει τόσο μακριά που βγήκαν από τον κήπο και μπήκαν στους αμπελώνες. Ο Φρανσουά την οδήγησε μέσα στο εργαστήριο όπου έκπληκτη διαπίστωσε ότι το γνωστό κρασί, μαύρο και λευκό, Σιατώ Φροντενάκ, ήταν προϊόν της οικογένειας του Φρανσουά.
Η Λώρα έμεινε ανάμεσα σε βαρέλια και σε μπουκάλες, σε πλήρη σύγχυση, προσπαθώντας να χωνέψει όλα τα συμβάντα της μέρας. Τόσο περίεργα Χριστούγεννα δεν τα περίμενε. Ευτυχώς που κανένας δεν υπήρχε εκεί για να δει τη σαστιμάρα της.
Ο Φρανσουά της έδειξε πως κατασκευάζεται το διάσημο αυτό κρασί και πως συσκευάζεται. Της εξήγησε ότι το δικό τους κρασί έμενε στα βαρέλια γύρω στους έξι μήνες για να γίνει μια ελαφριά ζύμωση με το ξύλο. Μετά η μαγιά και η ζάχαρη, που είχαν προστεθεί, θα γίνονταν ένα κατακάθι που θα κολλούσε στο πώμα. Τα λόγια της Λώρας ήταν ελάχιστα ως καθόλου.
Άκουγε τον Φρανσουά που μιλούσε για την παραγωγή του κρασιού με τόσο ενθουσιασμό, που της φαινόταν ένας διαφορετικός άνθρωπος, ένας Γάλλος παραγωγός που όλη του τη ζωή ασχολείτο με αμπελώνες. Στο δρόμο για το κάστρο της εκμυστηρεύθηκε ότι το μεγάλο του όνειρο ήταν να επεκτείνει το εργαστήριο και να ζήσει στην Αμπουάζ ανάμεσα σ’ αυτούς τους αμπελώνες όπου έτρεχε σαν παιδί.
– Με συνεπαίρνει αυτή η μυρωδιά της γης, αυτή η άμεση επαφή με τη φύση. Και όταν γίνεται ο τρύγος, εκεί να δεις πως ζωντανεύει ο αμπελώνας. Άνθρωποι, νέοι και γέροι, μεγάλα παιδιά, γυναίκες και άντρες με το καλάθι και ένα ψαλίδι στο χέρι κόβουν τα τσαμπιά από τα αμπέλια.
Και όσο η κούραση αν είναι μεγάλη, όταν ο τρύγος τελειώσει στήνει ο παππούς ένα τρικούβερτο γλέντι που όλοι πίνουν και διασκεδάζουν, της εξιστορούσε με ενθουσιασμό ο Φρανσουά. (Κεφ.12 σελ 140-141)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *