ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΠΡΑΙΟΥ “ΠΛΗΓΩΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ”

Εκδηλώσεις
26/04/2018
0 Σχόλια
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΠΡΑΙΟΥ “ΠΛΗΓΩΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ”

Γιωργος Παπαδοπουλος – Κυπραιος

test Ο χαιρετισμός Γιώργου Πετούση, γραμματέα της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού « Βασίλης Μιχαηλίδης» στην παρουσίαση του βιβλίου.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος – Κυπραίος, του οποίου σήμερα παρουσιάζεται στην πόλη μας το δεύτερο ιστορικό πεζογραφικό έργο του «Πληγωμένα όνειρα», μυθιστόρημα,  παρόλο που χρόνια απουσιάζει από την πόλη μας, τυγχάνει να είναι ένα από τα ξεχωριστά μέλη της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού « Βασίλης Μιχαηλίδης».

Στις σελίδες του πολυσέλιδου βιβλίου του μας ταξιδεύει, εκτός από το γενέθλιο τόπο του, την Ακρούντα, χωριό που βρίσκεται προς τα βορειανατολικά της Λεμεσού και στους δρόμους της πόλης, όπως στη Βασιλείου Μακεδόνος, όπου μαθητής και τολμηρό μέλος της ΕΟΚΑ, τη δεκαετία του 1950 έζησε, με όλη την ένταση και ανάταση της ψυχής τον ένδοξο απελευθερωτικό μας Αγώνα.

Το βιβλίο του «Πληγωμένα όνειρα» ή θα έλεγα η ματαίωση ονείρου, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχεια ενός προηγούμενου βιβλίου του «Το δακτυλίδι». Δύο ιστορικά μυθιστορήματα που είναι γραμμένα με μεγάλη αγάπη αλλά και με απέραντο σεβασμό στην ιστορική αλήθεια που δένουν το απώτερο παρελθόν και το τραγικό ιστορικό σήμερα με τα πληγωμένα Όνειρα του Κυπριακού Ελληνισμού. Το βιβλίο γεννά αλλά και απαντά σε έντονα ερωτήματα και προβληματισμούς και όταν αποφασίσει ο αναγνώστης  να το πάρει στα χέρια του, – εδώ είναι η τέχνη του ικανού και άξιου συγγραφέα -,  να μην θέλει να το αποχωριστεί γιατί  η εγνωσμένη αφηγηματική και πεζογραφική  ικανότητα του συγγραφέα σε κρατεί σε ενάργεια μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Με το αξιόλογο ιστορικό μυθιστόρημα του αγαπητού Γιώργου Παπαδόπουλου, διαπιστώνει κανείς ότι όσο περνά ο καιρός και δημιουργείται η αναγκαία απόσταση από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη γενιά μας, η λογοτεχνική δημιουργία, με όσες ιστορικές μαρτυρίες μπορέσει να καταγράψει, μας οδηγεί και μας αποκαλύπτει την αποκρυμμένη και κακοποιημένη τραγική μας ιστορική αλήθεια. Στο  βιβλίο του ο συγγραφέας, που τυγχάνει να είναι ένας αγνός και γνήσιος αγωνιστής της Ελευθερίας, που αυτός και η οικογένειά του, από έφηβος κινδύνεψε και τα έδωσε όλα και αφού βίωσε στο πετσί του γεγονότα και επειδή, με την πάροδο του χρόνου, βρήκε απαντήσεις σε αναπάντητα βασανιστικά ερωτήματα, ώριμος πια και πειστικός έρχεται με τη γραφή του να μας κάμει γραπτή και τεκμηριωμένη, πειστική,  την κατάθεσή του.

   Αυτός πιστεύω ότι είναι ένας άλλος σημαντικός ρόλος της Λογοτεχνίας. Ο λογοτέχνης, μέσα από διηγήσεις, βιώματα και ιστορικές μαρτυρίες να δίνει υλικό στον αδέκαστο ιστορικό του μέλλοντος. Ρόλος αναγκαίος και σημαντικός. Κάτι που στα τελευταία χρόνια ελπιδοφόρα άρχισε να συντελείται, έστω κάπως αργά, και στον τόπο μας. Έχει επομένως πολλά να μάθει και πολλά να αποκομίσει ο επαρκής αναγνώστης από την ανάγνωση του βιβλίου.

 

Με αυτά τα λίγα και σημαντικά θα θέλαμε να κλείσουμε το χαιρετισμό μας για να αφήσουμε ανοικτό το πεδίο σε όσους ανέλαβαν να παρουσιάσουν επαρκώς το βιβλίο.

Η Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», την οποία εκπροσωπώ, ευχαριστεί το μέλος της για την ενεργή προσφορά του στα λογοτεχνικά δρώμενα του τόπου και για τη μεγάλη συνεισφορά του στα Ελληνικά Γράμματα. Όλοι του ευχόμαστε να συνεχίσει να είναι το ίδιο  δημιουργικός και να είναι καλοτάξιδο και,  σε βάθος του χρόνου, καταξιωμένο δεόντως το βιβλίο του.

Σας ευχαριστώ

Γιώργος Πετούσης

Γραμματέας ΕΛΛΒΜ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *